Mijn moeder kan echt prachtig schilderen en ik ben te trots om het niet te noemen! Door deze hobby vindt ze het erg leuk om naar musea te gaan; een museumkaart kon niet uit blijven. Ze wou graag een keer naar TwentseWelle en ik heb aangeboden om mee te gaan. Ik ben immers ook wel nieuwsgierig naar wat er eigenlijk allemaal ‘om de hoek’ te vinden is! Nou. Ik was aangenaam verrast. Héél aangenaam verrast… 

TwentseWelle

Eerst even iets over TwentseWelle zelf. Wat ten eerste wel een interessant feit is, is dat het ligt in de wijk Roombeek. Voor mensen die weinig tot nooit in Enschede komen zegt dat misschien niet zo veel, maar wel als ik het woord ‘vuurwerkramp’ noem. Dit is namelijk de wijk waar die ramp zich heeft afgespeeld in mei 2000, waarbij 23 doden gevallen zijn… De gehele wijk is daarbij verwoest, dus bijna alles wat je nu ziet in Roombeek is nieuw. Dit kan een nadeel zijn, meestal zijn de oude dingen juist erg mooi om te zien, maar ze hebben Roombeek écht weer prachtig opgebouwd. Het is een genot om door de wijk te lopen, dit mede door de prachtige architectuur! Dit geldt ook voor TwentseWelle, wat overigens wél voor een deel ‘oud’ is. Lees snel verder!

De titel ‘TwentseWelle’ zie je op een mooi, nieuw, flatgebouw midden in Roombeek. Ik dacht: dan zal het flatgebouw wel het museum zijn! Nou, nee. Het museum zelf ligt in een oude hal van een textielfabriek, het Rozendaalcomplex. In het museum zie je de geschiedenis van Twente, ‘Het Grote Verhaal’. Vanaf de ijstijd tot hoe Twente nu is én hoe het zich nog gaat ontwikkelen. Klinkt dit uitnodigend? Nou, zelfs voor mensen die niet per se heel veel interesse in Twente hebben is het echt top. Van een gigantisch (nagemaakt) skelet van een mammoet tot een heuse weefmachine (dat hoort natuurlijk ook wel bij een voormalig textielfabriek in een voormalig textielstad!). Daarnaast is de geschiedenis die wordt besproken heel breed en ook herkenbaar. Bijvoorbeeld: het ontstaan van Twentse namen, de Twentse taal, Twentse producten, Twentse huizen, etc. Zo herkent iedereen wel een naam, landgoed of geweldig Twents gezegde.

Nu mijn favoriete ding aan TwentseWelle: je kan er een audiorondleiding krijgen (kost je niks), ingesproken door Astrid Joosten… of… trommelgeroffel… Herman Finkers! Oh, wat waren mijn moeder en ik gelukkige mensen. Al lachend en grinnikend hebben wij door het museum gelopen. Hij geeft je informatie over alles wat je ziet, maar ondertussen komt op een ideale manier de typische Herman Finkers-humor naar voren. Ge-nie-ten! Houd er wel rekening mee dat dan ook alles Twents wordt verteld, best even pittig als je niet kan ‘plat proatn’. Je wordt bijvoorbeeld o.a. verwelkomt door: kom d’r in, dan kuj d’r oet kiekn! 

De vlinderfabriek

Op dit moment is er een tentoonstelling over vlinders. Als je binnenkomt zie je meteen een prachtige wand vol met opgezette vlinders. Vervolgens kan je de cyclus van rups tot vlinder in levende lijve bekijken, waarna je een tuin in kan lopen waar de uitgekomen vlinders los zijn gelaten. Dit is niet alleen leuk als je volwassen bent, voor kinderen is dit natuurlijk ook geweldig. Fascinerend! Voor de beeldvorming heb ik hier een aantal foto’s van toegevoegd. 

Het hele museum is eigenlijk een genot voor kinderen (en volwassenen) om doorheen te lopen. Als juf zijnde kijk ik hier natuurlijk altijd naar; is het een optie om er met mijn klas heen te gaan? Groep 6 wordt mijn volgende uitdaging en het lijkt me super gaaf om met ze naar TwentseWelle te gaan. Tip voor ouders en leerkrachten dus! Ik raad het aan vanaf ongeveer 4 jaar. Tevens ook een tip voor (groot)ouders: kinderen kunnen t/m 18 jaar gratis naar binnen en ouderen krijgen korting! Goedkoop én leuk uitje zo! De tentoonstelling van de vlinders is overigens t/m zondag 4 september. Snel zijn dus! 

TwentseWelle (klik voor info!)
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede

Nu ga ik stiekem ook even reclame maken voor mijn mama, omdat ik gewoon heel trots ben op haar:
Stephanie’s schilderijen 

 

tw2

tw3

tw4

tw5

tw6

tw7

 

tw8