Voordat ik je ga vertellen waarom ik Leiden een onwijs leuke stad vind, eerst even een korte uitleg over hoe ik in Leiden ben beland… Maanden geleden heb ik samen met een vriendin een reis naar Nice geboekt. Super leuk, tot de aanslag. Nadat ik het even goed heb laten bezinken kwam ik toch tot de conclusie dat ik er absoluut geen prettig gevoel bij had om naar Nice op vakantie gaan. Aanhoudende dreigingen, bah. Conclusie: de vakantie is gecanceld.

Is het dus slim een annuleringsverzekering te nemen? Ja. Ben ik de volgende keer, als ik een vakantie boek, weer net zo eigenwijs en doe ik het gewoon weer niet? Waarschijnlijk wel.

Gelukkig konden wij een weekje in een stacaravan in Noordwijkerhout terecht en vanuit daar hebben we twee citytrips gedaan, hebben we heerlijk gegeten en vooral heel veel uitgerust. Het was ons achteraf nog steeds niet helemaal gegund, want echt heel mooi weer hebben we niet gehad. Gelukkig in Leiden wel!

Over Leiden

Eerst even een stukje over Leiden. Niet alleen is de ligging geweldig (dichtbij het strand), de stad zelf voelt als een soort sprookje om doorheen te lopen. Ik citeer even dé website over Leiden: ‘Leiden is één groot openluchtmuseum’. Eens! Het voelt alsof je tientallen jaren terug gaat in de tijd als je door Leiden loopt. Dit komt door de oude huisjes, de prachtige kerk(en), de grachten én de grote burcht die nog midden in het centrum van Leiden staat. Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad, hij ligt namelijk op een kunstmatige heuvel.

Daarnaast staat Leiden natuurlijk bekend om Universiteit Leiden, museum Naturalis en kan je er heerlijk shoppen! 

Leiden & water

Zoals ik al noemde heeft Leiden veel grachten. Cijfers: 28 kilometer aan grachten en singels en zo telt Leiden wel 88 bruggen! Dit nodigt natuurlijk erg uit tot een rondvaart over de grachten, zodat je de stad vanaf een hele andere kant kan bekijken (hier vertel ik toevallig ook over in mijn blog over Brugge!). Zelf heb ik geen rondvaart gedaan, wij hebben de stad te voet verkend. Leiden staat echter wel op mijn lijstje om heel snel weer naartoe te gaan en dan wil ik zeker een rondvaart maken! Als het weer een beetje meezit natuurlijk…

Wat ik wél heb gedaan is lunchen (eten, natuurlijk) op het water. Leiden barst van de terrasjes langs het water, maar ook op het water! Zo liggen er bijvoorbeeld boten op het water die zijn omgetoverd tot een heus terras. Zit er een terrasje vol? Genoeg andere leuke plekken waar je dan kan gaan zitten! Scheelt weer een baalmomentje.

Leiden & winkelen

Als je een dagje wilt gaan winkelen is Leiden zeker een goede optie! Wij hebben er prima geshopt (meer dan ik op mijn planning had, maar welke vrouw heeft dat nou niet?). Mocht je nou denken: ik ben het wel zat met die commerciële winkels die je overal kan vinden… Ook dan ben je aan het juiste adres! Leiden heeft heel veel zijstraatjes waar je allerlei soorten winkeltjes kan vinden. De twee grootste winkelstraten (met de commerciële winkels) zijn de Haarlemmerstraat & Breestraat. Voor de leuke boetiekjes ga je naar de Burgsteeg en de Nieuwstraat! Zo kan je bijvoorbeeld ook rondom de Hooglandse Kerk heel leuk wandelen en overal naar binnen loeren. Dat vind ik tevens ook het mooiste stukje Leiden, daar voelt het écht alsof je even terug bent gegaan in de tijd!

Leiden & stadswandeling

Gewoon rond gaan lopen, dat is denk ik de beste tip die ik je kan geven! Wij hadden heel fijn weer en dat maakt de stad natuurlijk nog mooier om te zien. Gewoon lekker de straatjes in het centrum van Leiden gaan verkennen. Je komt het vanzelf tegen: grachten, bruggen, leuke pandjes, de burcht, de kerk, terrasjes, etc. Bij de VVV kan je allerlei wandel- en fietsroutes krijgen, dit raad ik dan wel aan! Dan weet je zeker dat je niks mist en krijg je hier en daar nog wat extra informatie.

Ik had je graag iets meer verteld over de leuke horeca hotspots in Leiden, alleen heb ik daar geen tijd voor gehad. Nog een reden om snel weer een dagje/weekendje naar Leiden te gaan! Ben je nou wel benieuwd naar die hotspots? Klik dan op de volgende link van NSMBL!

Leuk detail: cabaretier Jochem Myjer komt uit Leiden en heeft een paar jaar geleden een kinderboek uitgebracht: De Gorgels. Vol enthousiasme heb ik het boek gelezen en het leek me een erg leuke koppeling om er een korte recensie aan toe te voegen. Even een uitschieter, maar ik wil het boek gewoon heel graag aanraden! Klik snel verder voor de recensie over De Gorgels. 

Meer algemene informatie over Leiden? Klik hier

leiden1

leiden2

leiden4

leiden5

leiden6

leiden7