Alweer een tijdje geleden heb ik het boek ‘De Gorgels’ gekregen. Aangezien ik Jochem Myjer een ontzettend goede en grappige cabaretier vind, vond ik dat natuurlijk een TOP cadeau! Daarnaast ben ik ook nog eens groot fan van kinderboeken, dit natuurlijk vanuit mijn werk als juf. Nu is het altijd een goed excuus als ik een kinderboek lees: ‘Oh, ik kijk even of dit leuk is voor de kinderen’. Ondertussen zit ik zelf als een klein kind te genieten… Zo weer met De Gorgels! 

Het verhaal (zonder veel te verklappen)

Het verhaal speelt zich af in Leiden, museum Naturalis en Texel. Laten dit nou bestemmingen zijn die ik allemaal ontzettend leuk vind! Leiden kan je terugvinden bij mijn citytrips, Naturalis heb ik ooit bezocht tijdens mijn studie (voelde me weer helemaal kind) en Texel is mijn favoriete schiereiland. Zo.

Het boek gaat over Gorgels. Gorgels zijn kleine,harige wezentjes die kinderen beschermen tegen Brutelaars. Dit doen ze terwijl kinderen lekker aan het slapen zijn.  Brutelaars zorgen er namelijk voor dat kinderen ziek worden! Verkouden, hoofdpijn, buikpijn, iedere brutelaar heeft zijn eigen ‘ziekte’. De Gorgels beschermen de kinderen, gaan de strijd met de Brutelaars aan, maar zorgen er ook voor dat kinderen weer helemaal herstellen tijdens het slapen. Melle kan als één van de weinige kinderen op aarde Gorgels zien en helpt de Gorgels met de strijd tegen de gevaarlijke Brutelaars. Meer ga ik nu niet verklappen, dan moet je het toch echt zelf gaan lezen!

Wat vind ik er nou zo leuk aan?

Oké, maar wat vind ik hier nou zo leuk aan? Ten eerste is het ontzettend toegankelijk geschreven, zonder dat het heel kinderachtig is. Zo vind je het als volwassene leuk om te lezen, maar zo wordt het boek onder de jeugd leuk voor jong én oud! Ten tweede; het idee dat er echt kleine Gorgels rondlopen die kinderen beschermen tegen ziek worden, hun wondjes herstellen en ze langzaam in slaap zingen… Dat vind ik echt zo’n schattig idee! En heel knap verzonnen, Jochem!

Jochem Myjer heeft dit boek eerst anoniem naar de uitgever opgestuurd. Zo was het onmogelijk dat de uitgever af zou gaan op de bekendheid van Jochem. Dit zegt natuurlijk al genoeg over het verhaal, hihi. Ik ben fan! 

En nu?

Nog heeeel even en dan mag ik beginnen in groep 6! Ik sta echt te popelen om het boek voor te gaan lezen aan de kinderen en ik ben super benieuwd wat ze er van vinden. Meestal geldt wel: hoe enthousiaster ik ben, hoe enthousiaster de kinderen ook zijn. Waarschijnlijk ga ik zelf weer net zo erg genieten als de kinderen tijdens het voorlezen (dat hoop ik!). Het doel: als ik zeg dat ik nog even ga voorlezen, dat de kinderen roepen: ‘Jaaaaa, DE GORGELS!’ Ik roep het in ieder geval wel.

gorgels1

gorgels2