Alweer een paar maanden geleden ging ik samen met mijn vriend naar Brugge. Dit was in februari, dus de taferelen waren wel wat winters in vergelijking met nu! Ondanks dat zijn de tips die ik voor je heb altijd leuk, al zeg ik het zelf. Als je van lekker eten houdt, musea, kroegjes, winkelen, chocolade én vooral bier… dan ben je in Brugge aan het juiste adres! 

Brouwerij ‘De Halve Maan’

Eigenlijk moet je meestal het beste voor het laatste bewaren, maar toch doe dat nu lekker niet. Dit MOET je namelijk gewoon gaan doen als je in Brugge bent! Waarom? Even in het kort: van alle biertjes die ik ooit heb gehad in mijn leven, heb ik daar het allerlekkerste biertje gehad. Het biertje is natuurlijk niet het enige…

Leuk feitje: dat biertje is zo ontzettend lekker doordat het een ongefilterd biertje is die de brouwerij nooit heeft verlaten!

De brouwerij heeft een ontzettend leuke locatie in het centrum van Brugge en wat het heel gezellig en knus maakt (het is meteen een leuke stadswandeling). Al vanaf 1856 wordt er al hard gewerkt in de brouwerij en in de loop der jaren zijn daar de ‘Straffe Hendrik’ en de ‘Brugse Zot’ ontwikkeld. Als je een kijkje wilt nemen moet je van te voren je tickets kopen (8,50 euro voor een rondleiding van 45 minuten én zo’n heerlijk biertje!) en kan je de tijd kiezen voor de rondleiding. Belangrijk: ik zou dit niet aanraden met kleine kinderen vanwege de steile trappen. Tijdens de rondleiding krijg je alle informatie over de brouwerij en het proces van het brouwen, maar ook een geweldig uitzicht over de stad. Daarom houd ik me verder over de brouwerij even stil, voordat ik alle informatie al verklap… Gewoon zelf zo’n rondleiding plannen als je in Brugge bent! Wil je nou alvast wat meer weten? Ga dan naar www.halvemaan.be, een hele overzichtelijke site met alle nodige informatie.

Frietmuseum

Eigenlijk vertel ik alleen dingen waar ik heel erg enthousiast over ben, maar toch wil ik je even waarschuwen voor het frietmuseum. Nu klinkt het alsof het één groot drama is, dat was/is het niet, maar ik zou het ook niet heel erg aanraden. Het enige wat wij er aan over hebben gehouden is dat we alleen maar ontzettend veel zin hadden in een heel groot patatje! Als je het dus van de positieve kant bekijkt, zij we in het museum zo ingelicht, dat het onze zin in een patatje alleen maar heeft vergroot! We hebben echt een geweldig patatje gegeten met vooral goede mayonaise en dat hebben we gehaald bij een simpel kraampje op de Grote Markt. Daar zo meer over! En waarom je nou niet naar het frietmuseum moet gaan? Ach, je kan het doen, maar verwacht er niet té veel van. De historie over bepaalde aardappels, het bakken van de perfecte friet én een restaurant om zelf een frietje te halen (+ ouders met hun kinderen die dat idee ook hadden, wij hebben gepast!).

Grote Markt

Zoals ik net al zei is het patatje dat je kan halen op de Grote Markt erg lekker. Niet alleen door de mayonaise, maar ook de prijs! Ga je namelijk ergens binnen zitten in een café/restaurant op de Grote Markt, dan betaal je in verhouding wel erg veel geld. Wij schrokken van de rekening, want voor twee biertjes en voor ieder twee garnalenkroketjes met een witte bol vonden wij 50 euro toch wel erg veel… Ondanks de hoge prijzen, is de Grote Markt wel een hotspot waar je heen moet gaan! Lekker rondwandelen, de gebouwen en musea bekijken, lekker toeristisch foto’s maken en misschien toch ook gewoon lekker daar in zo’n café gaan zitten. Dit brengt mij weer op de volgende hotspot…

Cambrinus

Jaaaaa, weer zo’n favorietje! Wouw, wat een geweldig café. Zin in een biertje en en lekker hapje eten? Ga hierheen! Vooral voor dat biertje, want je kan er wel 400 verschillende soorten bier drinken. Je krijgt een kaart waar je u tegen zegt, want ik vind knap als je binnen 10 minuten een keuze hebt gemaakt. Na ruim een kwartier kijken hebben we de barvrouw gevraagd om zelf een biertje uit te zoeken (iets wat ze vast vaker hoort) en dat werd een Cambrinus Blond biertje van de tap! Mmmmm… En nu we dan toch zaten kon een hapje eten er ook wel in en ook dat valt aan te raden. Het is een heerlijk avondje uit in een bruin en gezellig café en mocht je wat biertjes willen proeven dan kan je er op rekenen dat je laat thuis bent! Het werd wel erg druk en het is geen onbekend café in Brugge, dus mogelijk even reserveren… Adres: Philipstockstraat 19 (heel dichtbij de Grote Markt).

Boottocht

Brugge wordt niet voor niets ‘Venetië van het Noorden’ genoemd… Door Brugge lopen ontzettend veel verschillende kanaaltjes (ook wel ‘Reien’ genoemd) en er zijn heel veel boottochten die je kan doen. Op die manier zie je Brugge vanaf een hele andere kant! Ik moet nu wel eerlijk toegeven dat wij in februari geen boottocht hebben gedaan… Maar toch durf ik je dit wel aan te raden mede door de ervaringen van mijn moeder! Mocht je het gedaan hebben, bij deze een oproep; laat me weten hoe het was!

Met deze tips kan je wel uit de voeten toch? Toen ik begon met het schrijven van deze blog riep mijn vriend meteen: ‘je moet er ook even in zetten hoeveel chocoladewinkels er zijn waar je allemaal van die super lekkere dingen kan halen!’. Gelijk heeft hij. Chocola, koek en snoep… Ze hebben het allemaal op iedere hoek van de straat! Een walhalla als je het mij vraagt. Je kan daar ook snoepjes halen in de vorm van een kegel, Gentse Neuzen, en voor de echte zoetekauw raad ik die aan (ja, ik heb ze zelf ook gehaald, want die had ik vorige zomer in Gent al ontdekt). Vooral ook een ‘Brugse Zot’ drinken natuurlijk… Proost!

Meer tips over Brugge? Mijn eigen toevoeging vind je hier

Sfeerimpressie…

mettess brugge1

 

mettess brugge2

mettess brugge3

mettess brugge4

mettess brugge5

mettess brugge6

mettess brugge7

mettess brugge8