Toen ik afgelopen 1 april mijn 23e verjaardag vierde, gaf mijn vriend mij een bezoekje aan Artis cadeau. Het was aftellen geblazen, want we zijn vorige week pas geweest. Het was het wachten helemaal waard en ik ga je in deze blog vertellen waarom! Wat een prachtige dierentuin! Wij hebben dit ook meteen gecombineerd met een ‘weekendje’ Amsterdam, waarbij we een hotel hadden midden in het centrum. Artis was heel makkelijk te bereiken, easy peasy lemon squeezy! 

Gelukkig hadden wij tijdens ons bezoek erg mooi weer en dat maakt natuurlijk wel dat we een dierentuin dan op zijn allermooist zien! Wat meteen erg opviel is dat er overal planten, bloemen en kruiden staan in Artis. Dit zorgt ervoor dat het niet alleen leuk is om naar de dieren te kijken, maar ook dat het een genot is om er gewoon lekker rond te lopen! Het was kleurrijk, goed onderhouden en je wordt er gewoon heel vrolijk van.

Het ‘algemene’ gedeelte van de dierentuin was dus al erg mooi, maar ook de dierenverblijven zagen er top onderhouden uit. Echter vond ik sommige hokken en aquariums erg klein… Nu heb ik natuurlijk geen verstand van de hoeveelheid ruimte dat een dier nodig heeft, maar het viel me toch iedere keer weer op. Vooral de aquariums met gigantische vissen en weinig ruimte spraken mij niet echt aan… Dit kan ook komen doordat ik heel recent ‘Finding Nemo’ én ‘Finding Dory’ heb gezien en ik alleen maar een grote oceaan met alle onderwaterdieren voorbij heb zien komen. Hihi. Wel kan je zien dat Artis druk is met het uitbreiden van bepaalde hokken en dat maakt meteen veel goed! Zo wordt er in Artis een babyolifantje verwacht en wordt er nu hard ingezameld om het parkeerterrein te betrekken om het hok van de olifanten uit te breiden. Vind jij dit nou ook zo belangrijk? Via de site van Artis kan je geld doneren voor dit project.

artis2

Bron: www.artis.nl

Artis is van alle markten (dieren) thuis. Van leeuwen tot olifanten, van zebra’s tot giraffes en van piranha’s tot salamanders. Vanwege deze diversiteit ben ik mij eens in de geschiedenis van Artis gaan verdiepen… (ik heb daarbij gebruik gemaakt van de website www.artis.nl)

Artis is in eerste instantie opgericht met als doel: het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie. Al snel werd Artis wel openbaar gemaakt voor de burgers en werden er ontzettend veel dieren toegevoegd. Niet alleen dat, er werden ook verschillende voorwerpen meegenomen uit het buitenland. Hierdoor ontstonden er musea binnen Artis om al het prachtige spul zo goed mogelijk te bewaren en tentoon te stellen, dit zie je nog steeds terug als je in Artis loopt. Ondanks een dipje van ongeveer 1920 t/m 1950 klom Artis weer omhoog en zijn ze op dit moment heel druk met het uitbreiden en vernieuwen van de dierentuin! Onder andere dus ook het olifantenverblijf.

Even op een rijtje nu, waarom zou jij nou naar Artis moeten gaan?
– De locatie is heel erg gezellig en origineel, het ligt namelijk midden in Amsterdam! Nee, echt, want de auto’s rijden gewoon langs het hek waar aan de andere kant beelden van dino’s staan en kinderen kunnen spelen.
– Door de locatie is het erg leuk om, net zoals wij, een dagje Artis gewoon om te toveren tot een weekendje Amsterdam.
– Je ziet er dieren in alle soorten en maten, van lief tot gevaarlijk, groot tot klein, nat tot droog.
– Door de uitgebreide historie van Artis zie je veel geschiedenis terug. Gebouwen en musea, ik vond dat je erg goed kon zien dat het niet nieuw is (maar wel goed onderhouden!). Dit echt ten goede van de sfeer in de dierentuin!
– Met openbaar vervoer is Artis heel erg makkelijk bereikbaar. Let op: Artis beschikt over een parkeerterrein, maar is met drukke dagen snel vol. Openbaar vervoer wordt dus door mij en Artis aangeraden!

Nu hoop ik natuurlijk dat het begint te kriebelen om snel een kaartje te kopen voor Artis… Let’s go with the banana! Mocht je dat doen, dan duim ik voor je dat het een lekker zonnig dagje is! Dat heeft ons bezoek wel echt heeeeel veel goeds gedaan. Oh, en vergeet niet poffertjes te halen! Ze zijn echt heerlijk en worden ter plekke voor je gemaakt. Mmmmm… Door naar de foto’s voor een sfeerimpressie (en het watertanden als je een foto van de poffertjes ziet).

Tip: koop van de voren een kaartje via de website van Artis. Dan hoef je niet heel lang in de rij te staan en kan je zo in een keer doorlopen! Scheelt een hoop tijd en geduld.
Artis ligt in de plantagebuurt van Amsterdam, Plantage kerklaan 38-40. Een kaartje kost je als volwassene 20,50. 

artis3

artis4

artis5

artis6

artis7

artis8

Artis1